Studium Green – De ce este important el pentru Cluj și nu numai? Pentru că este dezvoltatorul imobiliar care a propus comunității clujene o premieră în domeniu, locuința verde.

În 2012, compania finaliza primul proiect rezidențial verde din Transilvania. Astăzi, Studium Green este primul dezvoltator care a implementat conceptul de clădire verde din Transilvania şi membru al Romania Green Building Council (organismul care certifică îndeplinirea exigențelor de clădire verde) din 2010. A obţinut aceste titulaturi prin riguroasa respectare a standardelor Green Homes în majoritatea ansamblurilor rezidenţiale construite, clădiri performante, în care eficienţa energetică se află pe primul loc.

Ce este clădirea verde?

În linii mari, o clădire verde este definită prin calitatea materialelor de construcție folosite. Însă nu este doar atât. Clădirea verde însemnă, potrivit standardelor actuale, efortul de reîntoarcere la natură, la principiile naturale, chiar atunci când vorbim despre o activitate specific umană, construcția.
Astfel, acoperișurile verzi sunt cele cu vegetație, în special diferite soiuri de plante, mici tufe și chiar arbori. Ele păstrează aerul mai răcoros și susțin biodiversitatea.
Ferestrele trebuie să asigure o înaltă izolare termică, care reduce substanțial consumul de energie al locuinței. Se recomandă ca acestea să fie naturale, cum este lemnul stratificat și sticla.
Apoi, folosirea vopselurilor lavabile bio elimină emisiile necontrolate de substanțe dăunătoare sănătății.

Proiectele verzi ale Clujului

Locuința verde este un concept al ultimelor decenii. S-a scris și se vorbește mult – la modul teoretic – despre aceasta, însă realizarea în practică a clădirilor care să îndeplinească aceste exigențe este mult mai problematică. La acest tip de proiecte, la Cluj, s-a încumetat un întreprinzător cu studii agronomice, omul de afaceri Dorin Bob, cel care deține compania Studium Green.
Venind dinspre industria alimentară, unde are afaceri care includ și brandul cunoscut de mult timp clujenilor, Arovit, Dorin Bob se poate mândri astăzi cu un portofoliu semnificativ raportat la întreaga piață imobiliară locală.
Intrat în această industrie în urmă cu un deceniu și jumătate, portofoliul Studium Green include complexul de clădiri cunoscute sub indicativul CH de pe strada Teodor Mihali și Între Lacuri, apoi blocul Avangard situat, la fel, în cartierul Între lacuri, proiectul imobiliar Vision de pe strada Răsăritului, precum și ultimul proiect, finalizat în cursul anului 2017, probabil unul dintre cele mai spectaculoase realizări din piața clujeană, complexul rezidențial Venus, situat pe strada cu același nume. Aceasta doar în ceea ce privește proiectele finalizate și valorificate, compania având alte câteva proiecte, chiar mai spectaculoase, în dezvoltare.

Sursa