Reprezentanții Studium Green, dezvoltatorul imobiliar clujean afirmat pe piața românească drept unul dintre promotorii construcțiilor verzi, propun clujenilor un nou proiect de înverzire a orașului. Este vorba despre plantarea a 10.000 de arbori, pe parcursul a doi ani, pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca.

Scopul acestui proiect este de a combate nivelul ridicat de poluare, datorat, printre altele, și insuficienței spațiilor verzi și a discrepanțele semnificative între suprafetele spațiilor verzi din diverse cartiere, în special pe axa est-vest, spun reprezentanții Studium Green. Ei adaugă că, potrivit studiilor de specialitate, alături de măsurile privind transportul, plantarea de arbori reprezintă cea mai eficientă strategie pentru reducerea poluării.
În acest context s-a născut inițiativa Studium Green intitulată 10kBRAZII, citită „Zece ca brazii” și înțeleasă drept activitate care ambiționează crearea unei veritabile „fântâni de oxigen” prin sădirea celor 10.000 de arbori în Cluj-Napoca.
La inițiativa Studium Green s-a raliat și Asociația Beard Brothers, cunoscută publicului clujean ca probabil cel mai neconvențional O.N.G. din România, întemeiat ca o „frăție a bărboșilor” cu spirit de inițiativă în acoperirea unor nevoi stringente ale comunității.
Prima acțiune desfășurată sub genericul 10kBRAZII a avut loc în weekend-ul trecut, în 9 noiembrie, când voluntarii de la Studium Green și Beard Brothers au plantat în campusul universitar din cartierul Zorilor 700 de aluni.
Dorin Bob, proprietarul Studium Green, spune că acțiunile de plantare de arbori vor continua măcar până la împlinirea numărului de 10.000 și, în plus, noile plantații vor fi permanent monitorizate, evoluția lor va fi urmărită de specialiști în domeniu, iar arboretul compromis va fi înlocuit cu alte exemplare.