Niciodată în epoca contemporană n-a fost mai evident ca acum, în perioada pandemiei declanșate de noul coronavirus, cât de strâns legată este calitatea locuirii de confortul casei în care ne petrecem timpul.

Perioada de autoizolare impusă de autorități pe timpul pandemiei pune în evidență confortul sau lipsa de confort a caselor în care locuim. Pot fi ele adaptate unor utilități de care până acum nu (prea) aveam nevoie? Ne simțim bine în spațiul nostru vital în condițiile în care nu putem să-l părăsim atât de des cum o făceam înainte? Simțiți că vă sufocați între betoane? Avem o marjă de mișcare care să ne permită să ieșim din ecosistemul nostru cotidian și în același timp, să nu fi nevoiți să părăsim clădirea care ne servește drept domiciliu?

Sunt întrebări la care unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari clujeni – și mă refer la Studium Green – a avut intuiția să răspundă încă cu mult timp înainte de această pandemie, fixând câteva repere – clare și inovative – privind calitatea locuirii. Este vorba despre locuința „verde”, realizată cu materiale certificate ecologic, cu spații comune extrem de generoase care aduc natura în interiorul habitatului comunității locative.

Proiectele Studium Green sunt foarte complexe, țintind, pe lângă eficiența energetică și protecția mediului, și oportunitățile pe care le oferă locatarilor de a socializa într-un spațiu comun intern, cu zone cu acces restricționat tocmai pentru a le oferi copiilor libertatea de ieși „în grădină” la joacă.