Născută pe ascuns  în anii comunismului, într-o clădire industrială, Biserica “Sfântul Ilie” din Cluj-Napoa găzduieşte, în prezent, singura galerie de artă contemporană din întreaga lume ortodoxă.

Înfiinţată în anul 2009, la initiativa părintelui paroh Vasile Istrate, absolvent al Universităţii de Artă şi Design (UAD), şi a antropologului şi muzeografului Florin Gherasim, Galeria “Horeb” a găzduit expoziţiile unor pictori români de renume, între care Marin Gherasim, Macel Lupşe, Sivliu Oravitzan sau Onisim Colta.  Părintele Istrate crede cu tărie că biserica trebuie să îşi redescopere şi rolul ei cultural, fiindcă arta tot în biserică s-a născut, astfel că Galeria “Horeb” găzduieşte săptămânal activităţi şi întâlniri cu copiii şi tinerii din parohie. Toate aceste lucruri nu ar fi fost însă posibile fără ajutorul financiar acordat parohiei, în ultimii 10 ani, de către Studium Green, pornind de la amenajarea lăcaşului de curt şi al galeriei, iar acum la recondiţionarea spaţiului după toate rigorile unui centru de artă contemporană.

În prezent, Galeria “Horeb” se află într-un amplu proces de reamenajare, proiect sprijinit material de Studium Green. “ Amenajarea ţine cont de rigorile unei galerii de artă contemporană. Vrem să menţinem aspectul industrial, pentru a păstra o bucăţică din istoria bisericii. Ne propunem ca, pe lângă invitarea unor artişti consacraţi, să sprijinim artişti tineri, absolvenţi ai şcolii clujene, şi nu numai”, conchide părintele Istrate.

Galeria “Horeb” îşi va redeschide porţile anul acesta.

15 ani de Studium Green

Studium Green are o experienţă de 15 ani în domeniul construcţiilor, timp în care a finalizat peste 1.500 de apartamente în complexe rezidenţiale, peste 7.500 mp spaţii comerciale şi de birouri şi 4.500 mp de acoperişuri vezi. De 15 ani, Studium Green face pionierat pe piaţa imobiliară din România, oferindu-le clujenilor oportunitatea de a face parte din comunităţi în care acasă înseamnă mai mult decât locul în care mănânci şi dormi, înseamnă un stil de viaţă modern, bazat pe prietenia celor cu care împarţi spaţiul locativ, dar care prezintă o atenţie deosebită faţă de mediul înconjurător.

Cele mai noi proiecte imobiliare dezvoltate de Studium Green sunt ansamblurile rezidenţiale West Side Park (care va cuprinde şi cea mai mare terasă verde suspendată din Transilvania, cu o suprafaţă de 2,500 mp) şi Wings (fără îndoială cel mai spectaculos proiect rezidențial de pe piaţa imobiliară din Transilvania).

sursa: